Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής. Με την πάροδο του χρόνου η περιοχή γύρω από τα μάτια χάνει την ελαστικότητά της, οι “σακούλες” κάνουν την εμφάνισή τους, η περιοχή του άνω βλεφάρου παρουσιάζει πτώση με αποτέλεσμα το βλέμμα να δείχνει κουρασμένο ακόμη κι όταν δεν είναι. Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει λύση στο πρόβλημά και σας χαρίζει ένα πιο νεανικό βλέμμα.
Τι είναι η βλεφαροπλαστική;
Βλεφαροπλαστική ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία η περίσσεια του δέρματος στο άνω βλέφαρο αφαιρείται καθώς επίσης και το περιττό λίπος που είναι υπεύθυνο για τη διόγκωση που έχει υποστεί ο έσω κανθός. Όσον αφορά το κάτω βλέφαρο, απομακρύνεται το περικογχικό λίπος και διορθώνεται η χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι ”σακούλες”,να μειώνονται οι ρυτίδες και το βλέμμα σας να γίνεται πιο φρέσκο και ξεκούραστο.
Ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για να κάνουν βλεφαροπλαστική;
Σε βλεφαροπλαστική μπορούν να προχωρήσουν άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι άνω των 35 ετών με καλή υγεία (δεν αντιμετωπίζουν δηλαδή, ουσιαστικά προβλήματα υγείας και δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό κτλ). Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και η πτώση του άνω βλεφάρου καθιστά προβληματική την όραση ή η υπερσυγκέντρωση περικογχικού λίπους (σακούλες) προκαλεί συνεχές οίδημα, τότε η βλεφαροπλαστική είναι δυνατό να εφαρμοστεί και σε νεότερα άτομα.
Βλεφαροπλαστική : προετοιμασία πριν το χειρουργείο
Ο πλαστικός χειρουργός θα προβεί σε ενδελεχή καταγραφή του ιστορικού σας για να διαπιστώσει εάν έχετε κάποιου είδους αλλεργία ή άλλο πρόβλημα σχετικό με τα μάτια σας. Έπειτα θα σας εξετάσει για τυχόν προβλήματα στους ιστούς. Στην περίπτωση που είχατε διαγνωστεί με γλαύκωμα ή με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς θα πρέπει να εξεταστείτε και από οφθαλμίατρο πριν προχωρήσετε στη βλεφαροπλαστική. Επίσης στην περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτικά θα σας ζητηθεί να τα διακόψετε για λίγες ημέρες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Βλεφαροπλαστική : η διαδικασία της επέμβασης
Η βλεφαροπλαστική διενεργείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδίως όταν γίνονται και άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χρόνο, προτιμάται η γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι από μία έως τρεις ώρες ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής. Ο χειρουργός ανοίγει μικρές τομές στο άνω βλέφαρο, σε σημείο που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Στην περιοχή του κάτω βλεφάρου οι τομές γίνονται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες για τον ίδιο λόγο. Μέσω αυτών των τομών αφαιρείται η περίσσεια του λίπους και διορθώνονται οι μύες που παρουσιάζουν χαλάρωση. Όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει χαλάρωση αλλά μόνο συσσώρευση περικογχικού λίπους τότε ο χειρουργός ανοίγει μόνο μία τομή στο βλεφαρικό επιπεφυκότα και μέσω αυτής απομακρύνει το περιττό λίπος. Σε αυτήν την περίπτωση η τομή επουλώνεται σχεδόν αμέσως και δεν διακρίνονται σημάδια. Η βλεφαροπλαστική στοχεύει στο βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Βλεφαροπλαστική : μετεγχειρητική πορεία
Λίγες ώρες μετά τη βλεφαροπλαστική είστε σε θέση να επιστρέψετε σπίτι σας. Μόνο στην περίπτωση που η μέθοδος αναισθησίας που επιλέχθηκε ήταν γενική, θα παραμείνετε στην κλινική. Τα βλέφαρα, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζουν οίδημα μετά την επέμβαση. Ωστόσο δεν αισθάνεστε πόνο αλλά μία ελάχιστη ενόχληση, η οποία αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά και υποχωρεί τελείως με την πάροδο δύο ημερών. Οι εκχυμώσεις (μελανιές ) σταδιακά εξασθενούν και σε περίπου 1 εβδομάδα εξαφανίζονται. Οι τομές αρχικά είναι ερυθρές αλλά δεν διακρίνονται εύκολα λόγω των σημείων τους. Εάν είστε γυναίκα μπορείτε μετά από μία εβδομάδα να εφαρμόσετε μακιγιάζ στην περιοχή. Τα ράμματα αφαιρούνται από το χειρουργό μετά από πέντε ημέρες, σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Βλεφαροπλαστική : τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;
Οι επιπλοκές κατά τη βλεφαροπλαστική είναι σπάνιες. Αυτές που έχουν καταγραφεί δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και αντιμετωπίζονται εύκολα. Είναι πιθανό να υπάρξει :
- Εμφάνιση σμηματογόνων κύστεων μικρού μεγέθους, τις οποίες θα αφαιρέσει ο γιατρός σας με μία πολύ λεπτή βελόνη.
- Ασυμμετρία στην επούλωση των ουλών.
- Διπλωπία, η οποία διορθώνεται άμεσα.
- Αλλοίωση στο σχήμα των βλεφάρων.
- Δημιουργία αιματώματος.
Βλεφαροπλαστική : τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Τα αποτελέσματα από τη βλεφαροπλαστική διαρκούν πολλά χρόνια. Στην περίπτωση που επανεμφανιστεί περίσσεια δέρματος, λόγω της φυσιολογικής φθοράς του οργανισμού, τότε θα υπάρξει εκ νέου πτώση και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η επέμβαση. Για την περιοχή του κάτω βλεφάρου δεν ισχύει το ίδιο. Τα αποτελέσματα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Απαλλάσσεστε διά παντός από τους μαύρους κύκλους και τις “σακούλες” και δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Πρέπει να υιοθετήσω κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά μετά τη βλεφαροπλαστική;
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε συνήθειες μετά τη βλεφαροπλαστική. Θα ήταν όμως ωφέλιμο να τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση να μην παρακολουθείτε τηλεόραση ή να κάθεστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή για πολλή ώρα. Το πρώτο διάστημα επίσης προσπαθήστε να μην γυμνάζεστε έντονα. Προκειμένου να ανακουφιστείτε από το οίδημα των πρώτων ημερών πιο σύντομα εφαρμόστε κρύα επιθέματα στην πάσχουσα περιοχή και το κολλύριο που σας συνέστησε ο γιατρός για να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία.
Που ακριβώς γίνονται οι τομές κατά τη βλεφαροπλαστική;
Τα σημεία που γίνονται οι τομές έχουν επιλεγεί με πολύ προσοχή ώστε να μη μπορούν να γίνουν εύκολα ορατές. Όσον αφορά την περιοχή του άνω βλεφάρου η τομή γίνεται μέσα στην αντιβλεφαρική σχισμή. Το πρώτο διάστημα διακρίνεται μόνο όταν τα μάτια είναι κλειστά. Με την πάροδο του χρόνου η ουλή ξεθωριάζει και δεν μπορεί να διακριθεί. Η τομή που γίνεται κάτω από τις βλεφαρίδες δεν γίνεται αντιληπτή.
Πρέπει να προχωρήσω σε βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρου ή μπορώ και μεμονωμένα;
Εννοείται πως δεν πρέπει να προχωρήσετε σε βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρου αν δεν το έχετε πραγματικά ανάγκη. Στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη μία περιοχή, η παρέμβαση θα γίνει μεμονωμένα. Ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια, σύνηθες είναι να εφαρμόζεται η βλεφαροπλαστική και στις δύο περιοχές του βλεφάρου.