Πλαστικός Χειρουργός Μάνος Παντελίδης | Πλαστική Χειρουργική & Lasers

Δ/ντής Πλαστικής χειρουργικής 251 ΓΝΑ ειδικευθείς & μετεκπαιδευθείς στη Μ. Βρετανία

τ. Διευθυντής Whiston Hospital, Liverpool, Αγγλία

επικοινωνία
Σας Ενδιαφέρει

Εφαρμογές των ακτίνων Laser στην Ιατρική

Η χειρουργική με laser συχνά είναι στάνταρ εγχειρητική μέθοδος για ειδικούς σε πολλές ειδικότητες, όπως: Καρδιολογία, Οδοντιατρική, Πλαστική Χειρουργική / Δερματολογία, Γαστρεντερολογία, Γενική χειρουργική (παθήσεις πρωκτού, κύστη κόκκυγος, ενδοπρωκτικά κονδυλώματα), Γυναικολογία (Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις όπως για ενδομητρίωση, κονδυλώματα και βλάβες των έξω γεννητικών οργάνων, λευκοπλακία κλπ.), Νευροχειρουργική, Ογκολογία, Οφθαλμολογία ( διαθλαστική χειρουργική, γλαύκωμα, βλάβες της ωχράς κηλίδας), Ορθοπεδική (PLDD), Ωτορινολαρυγγολογία (LAUP, κογχοτομή, αμυγδαλεκτομή, καλοήθεις παθήσεις του λάρυγγος κλπ.), Πνευμονολογία, Ουρολογία (πέτρες, ουροθηλιακοί όγκοι, αποφράξεις λόγω στενώσεων, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, κονδυλώματα και επιφανειακός καρκίνος του πέους) και Ποδιατρική (Περιονυχικές βλάβες όπως μυρμηγκιές, ινώματα, πελματιαίες μυρμηγκιές, ονυχοριζεκτομή για είσφρυση όνυχος, εξάχνωση ποροκερατωμάτων κλπ).

Σε γενικές γραμμές, με την χρήση των laser συμβαίνουν τα παρακάτω βιολογικά αποτελέσματα:

Θερμικά αποτελέσματα:

Θέρμανση του ιστού-στόχου μέσω απορρόφησης της ακτινοβολίας laser. Οι παράμεροι της ακτινοβολίας όπως ενέργεια παλμού, διάρκεια παλμού, αριθμός παλμών και διάρκεια έκθεσης στην ακτινοβολία, προσδιορίζουν το θερμικό αποτέλεσμα.

Μη θερμικά αποτελέσματα:

Αναλόγως της πυκνότητας ενέργειας W/ cm2   è Photoablation και Photodisrption

Ορισμός

Η Laser (light amplification by stimulated emission of radiation) χειρουργική χρησιμοποιεί μία εξαιρετικής ακρίβειας και μεγάλης ενέργειας ακτίνα φωτός για να αφαιρέσει ή/και να εξαχνώσει ιστούς με ταυτόχρονο έλεγχο της αιμορραγίας σε μια μεγάλη γκάμα μη επεμβατικών ή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών πράξεων.

Η Laser χειρουργική χρησιμοποιείται για τους εξής σκοπούς:

Για να κόψει ή να καταστρέψει ιστούς που είναι παθολογικοί χωρίς να βλάψει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

 • Για την συρρίκνωση ή καταστροφή όγκων.
 • Για την μείωση της διεγχειρητικής αιμορραγίας.
 • Σε κάθε σχεδόν χειρουργική επέμβαση στην οποία απαιτείται αφαίρεση ιστού ή χρειάζεται να γίνει τομή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί laser.

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα όσον αφορά την επούλωση είναι καλύτερα με την χρήση lasers απ’ ότι με το νυστέρι. Οι λόγοι είναι οι εξής:

 1. Στεγνό χειρουργικό πεδίο ή σε κάθε περίπτωση λιγότερη απώλεια αίματος, διότι η ενέργεια του laser θρομβώνει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία.
 2. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, λόγω του σφραγίσματος (sealing) των νευρικών απολήξεων.
 3. Κανένα μηχανικό του μέρος δεν έρχεται σε επαφή με τους ιστούς.
 4. Μικρότερος κίνδυνος μολύνσεων λόγω της ταυτόχρονης αποστείρωσης του χειρουργικού τραύματος
 5. Καλύτερη ορατότητα στο χειρουργικό πεδίο, γιατί δεν παρεμβάλλεται μηχανικό τμήμα.
 6. Δυνατότητα διαφορετικών αντιδράσεων των βιολογικών ιστών ανάλογα με το χρώμα τους σε συνάρτηση με το μήκος κύματος του laser.
 7. Δυνατότητα μικροχειρουργικών επεμβάσεων με μικροσκόπιο. Η δέσμη laser περνά δια του μικροσκοπίου.
 8. Δυνατότητα ενδοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων με την χρήση οπτικών ινών δια των οποίων μεταδίδεται η δέσμη του laser.
 9. Το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξαιρετικής ακριβείας νυστέρι.
 10. Μπορεί να ελέγχεται από computer, και να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε πολύ μικρό χειρουργικό πεδίο κάτω από μικροσκόπιο.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα της laser χειρουργικής, στα οποία και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

•       Η μη σωστή χρήση της ακτίνας laser μπορεί να κάψει ή να καταστρέψει υγιείς ιστούς.

•       Σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα στην δερματοχειρουργική το χρώμα του δέρματος του ασθενούς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο .

Σχεδόν όλες οι βλάβες του δέρματος μπορούν να αφαιρεθούν με laser. Επιπλέον, πολλές από τις δερματοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο με laser. Οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται στο ιατρείο με χορήγηση τοπικής αναισθησίας ή χωρίς.

Τα lasers που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Πλαστική Χειρ/κή κ Δερματολογία είναι το CO2 laser, το Alexandrite laser,το Erbium-YAG laser,το KTP laser, τa multi laser κ. ά.

Η επιλογή τους γίνεται με βάση το είδος της επέμβασης και στηρίζεται στην εκλεκτική απορρόφηση των χρωστικών (μελανίνης, αιμοσφαιρίνης κ. ά.).

« Επιστροφή στην λίστα

Copyright © 2010 Dr. Manos Pantelidis
Web Design & Development by Generation Y